Πώς να αφαιρέσετε και να ακονίσετε μια λεπίδα χορτοκοπτικού

6
Πώς να αφαιρέσετε και να ακονίσετε μια λεπίδα χορτοκοπτικού

Εάν ο ιδιοκτήτης του τα δικα σου Το χλοοκοπτικό είναι κάτι σαν τον ιδιοκτήτη του δικος μου, μερικές φορές παραμελούν τη λεπίδα για πάρα πολύ καιρό. Τι μπορώ να πω? Αν πάλι κόβει, το ακόνισμα τείνει να μου ξεφύγει από το μυαλό. Αλλά αν χρησιμοποιείτε το χλοοκοπτικό σας τη λεπίδα θα θαμπώ. Και η απόδοση θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα θα σας δείξουμε πώς να αφαιρέσετε και να ακονίσετε με ασφάλεια μια λεπίδα χλοοκοπτικού, για πιο γρήγορη, καθαρότερη κοπή που απαιτεί λιγότερη προσπάθεια και λιγότερο αέριο (ή ηλεκτρική ενέργεια). Ας ασχοληθούμε. αυτό το γκαζόν δεν πρόκειται να κουρευτεί μόνο του!

Όχι το πιο αιχμηρό εργαλείο στο υπόστεγο

Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια είμαι ένοχος ότι έκοψα το γκαζόν με μια θαμπή λεπίδα χλοοκοπτικής. Δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά κοφτερό για να «κόψει» γρασίδι. χτύπησε οτιδήποτε αρκετά σκληρό και θα σχιστεί (σκεφτείτε „ψαλιδωτή χορδών“). Αλλά με μια θαμπή λεπίδα πρέπει να περπατήσετε πιο αργά και να κάνετε ένα δεύτερο πέρασμα πάνω από ψηλότερο, πιο χοντρό γρασίδι. Επίσης προκαλεί μεγαλύτερη φθορά στον κινητήρα.

Εξαιρετικά θαμπή λεπίδα χορτοκοπτικού.
Εντάξει, δεν είμαι περήφανος για αυτό, αλλά έχει περάσει πάρα πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ακόνισα αυτή τη λεπίδα. Κοίτα πόσο αμβλύ είναι αυτό το άκρο. Ναι!

Μια κοινή σύσταση είναι να ακονίζετε κάθε 20-25 ώρες χρόνου κοπής. Ωστόσο, εάν δεν κάνουν πολύ κούρεμα, ο μέσος ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί πιθανότατα να περιορίσει το ακόνισμα σε μία φορά το χρόνο. Αλλά αν πέφτουν πάνω από πολλά ραβδιά – όπως εγώ (και συνήθως επίτηδες) – μάλλον θα πρέπει να ακονίζουν δύο φορές το χρόνο.

Κίνδυνος Γουίλ Ρόμπινσον! – Τραβήξτε το μπουζί σε αυτό το μπουζί, το καλώδιο ρεύματος ή την μπαταρία!

Τραβήξτε το καλώδιο του μπουζί για ασφάλεια.
Πρώτα η ασφάλεια! Πριν κάνετε οτιδήποτε με τη λεπίδα, αποσυνδέστε το καλώδιο του μπουζί. Για ηλεκτρικά χλοοκοπτικά, αποσυνδέστε το καλώδιο ή αφαιρέστε την μπαταρία.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ! Είτε το χλοοκοπτικό σας με τροφοδοσία αερίου είναι εκκίνηση με εκκίνηση είτε με κλειδί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποσυνδέσετε το καλώδιο από το μπουζί για να εξαλείψετε κάθε πιθανότητα τυχαίας εκκίνησης. Για ηλεκτρικά χλοοκοπτικά, αποσυνδέστε το καλώδιο τροφοδοσίας ή αφαιρέστε την μπαταρία.

Κάθε φορά που περιστρέφετε χειροκίνητα μια λεπίδα χλοοκοπτικού, εκτελείτε ακριβώς την ίδια ενέργεια με τη μίζα. Και όπως μπορείτε να φανταστείτε, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να εκκινήσετε τον κινητήρα – ή ακόμα και να προσπαθήσετε να ξεκινήσετε – ενώ μπερδεύεστε στο κάτω μέρος.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χλοοκοπτικών και λεπίδων. Το δικό μου είναι ένα βασικό χλοοκοπτικό γκαζιού 20″ με ώθηση αερίου με μίζα και πλευρικό αγωγό εκτίναξης. Η δική σας μπορεί να διαφέρει, αλλά οι ίδιες ιδέες μπορούν να προσαρμοστούν σε σχεδόν οποιοδήποτε χλοοκοπτικό ή λεπίδα. Ένα πράγμα που σίγουρα ισχύει είναι ότι πρέπει να τραβήξετε το καλώδιο του μπουζί πριν επιχειρήσετε να αφαιρέσετε ή να εγκαταστήσετε μια λεπίδα.

Γυρίστε το χλοοκοπτικό στο πλάι του – Η σωστή πλευρά

Πώς να ακονίσετε μια λεπίδα χορτοκοπτικού.
Τοποθετήστε το χλοοκοπτικό με την πλευρά του καρμπυρατέρ προς τα πάνω. Στη συνέχεια, σφίξτε ένα κομμάτι ξύλου στο περίβλημα και ξεβιδώστε τη λεπίδα.

Τα καπάκια αερίου του χλοοκοπτικού δεν φαίνεται ποτέ να σφραγίζουν πολύ καλά. Μου αρέσει λοιπόν να περιμένω μέχρι να στεγνώσει το ρεζερβουάρ πριν ακονίσω τη λεπίδα. Διαφορετικά, το αέριο θα χυθεί στο έδαφος.

Τοποθετήστε το χλοοκοπτικό στο πλάι για πρόσβαση στη λεπίδα. Για χλοοκοπτικά με αέριο, βεβαιωθείτε ότι η πλευρά του καρμπυρατέρ του κινητήρα είναι στραμμένη προς τα επάνω. Είναι συνήθως η ίδια πλευρά του χλοοκοπτικού από την οποία φυσάει το γρασίδι (δεξιά σας, καθώς στέκεστε πίσω από το χλοοκοπτικό), αλλά κοιτάξτε να είστε σίγουροι. Εάν τοποθετηθεί με το καρμπυρατέρ κάτω, το λάδι μπορεί να περάσει μέσα από το φίλτρο αέρα (και να προκαλέσει άλλα προβλήματα).

Η ανοικοδόμηση υδατανθράκων ενός χλοοκοπτικού δεν είναι τόσο δύσκολη, αλλά μπορεί να με απομακρύνει από τις πιο απολαυστικές δραστηριότητες που χαρίζουν υδατάνθρακες: πρόχειρο φαγητό και μπύρα.

Αφαίρεση της λεπίδας – Lefty Loosey Righty Tighty

Αφαίρεση λεπίδας χλοοκοπτικού.
Όταν την βλέπετε από κάτω, η λεπίδα περιστρέφεται αριστερόστροφα. Γυρίστε το μπουλόνι προς την ίδια κατεύθυνση για να αφαιρέσετε τη λεπίδα.

Ένα κομμάτι ξύλου που σφίγγεται στο περίβλημα συγκρατεί τη λεπίδα ακίνητη ενώ χαλαρώνετε (ή σφίγγετε) το μπουλόνι στερέωσης.

Μπουλόνι και ροδέλα λεπίδας χορτοκοπτικού.
Αφήστε το μπουλόνι και τη ροδέλα στην άκρη προς το παρόν ή περάστε το ξανά στον άξονα για ασφαλή διατήρηση.

Πώς να ακονίσετε μια λεπίδα χορτοκοπτικού

Τυπική λεπίδα χορτοκοπτικού.
Αυτή είναι μια τυπική λεπίδα χλοοκοπτικής χαμηλής ανύψωσης. Τα κόκκινα βέλη δείχνουν την λοξότμητη κοπτική άκρη. Το κίτρινο βέλος δείχνει προς το φτερό, το οποίο δημιουργεί αναρρόφηση που ανυψώνει το γρασίδι για καλύτερο κόψιμο και εκτόξευση απορριμμάτων.

Μερικοί άνθρωποι ακονίζουν τις λεπίδες του χλοοκοπτικού με λίμα ή μύλο πάγκου, αλλά είναι πιο γρήγορο και πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε έναν γωνιακό μύλο. Τρίψτε το φάλτσο, όχι την επίπεδη, κάτω επιφάνεια της λεπίδας. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να διατηρήσετε τη γωνία λοξοτομής (συνήθως γύρω στις 45°) και μην αφήσετε την κοπτική άκρη να ζεσταθεί πολύ.

Χρωματίστε το φάλτσο ως οπτικό οδηγό.
Ξεκινήστε χρωματίζοντας ολόκληρο το φάλτσο με μαρκαδόρο. Αυτό σας βοηθά να δείτε πού έχετε – και πού δεν έχετε αφαιρέσει ήδη υλικό (δεν είναι πάντα τόσο προφανές όσο θα περίμενε κανείς). Διευκολύνει επίσης τη διατήρηση της γωνίας λοξοτομής.

Είτε χρησιμοποιείτε λίμα είτε μύλο, ξεκινήστε κάθε πέρασμα ή διαδρομή πιο κοντά στο κέντρο της λεπίδας και δουλέψτε προς το τέλος. Αυτό μειώνει την πιθανότητα να πιάσετε τις γωνίες (ή να τις στρογγυλοποιήσετε). Το ίδιο ισχύει και για τις λεπίδες σάπιαστρωσης – οι οποίες συνήθως έχουν ένα εξόγκωμα στη μέση της κοπτικής άκρης – αλλά θα έχετε περισσότερα περιγράμματα για πλοήγηση.

Ακόνισμα με λίμα ή γωνιακό μύλο

Ακονίζοντας με το χέρι μια λεπίδα χορτοκοπτικού.
Αν θέλετε να ακονίσετε με το χέρι, χρησιμοποιήστε την κυρτή πλευρά μιας μισής στρογγυλής λίμας. Προσανατολίστε τη λεπίδα έτσι και απομακρύνετε τη λίμα από τον εαυτό σας, διαγώνια, από αριστερά προς τα δεξιά. Προσέξτε να μην κόψετε τον εαυτό σας.

Σφίξτε τη λεπίδα σας σε έναν γερό πάγκο και ξεκινήστε από μία από τις δύο κοπτικές άκρες. Θέλετε να κρατήσετε τη λεπίδα σε ισορροπία. Μην προσπαθήσετε λοιπόν να ακονίσετε τη μία πλευρά ταυτόχρονα. Αντίθετα, κάντε λίγη πρόοδο στο ένα, μετά περιστρέψτε τη λεπίδα και κάντε τον ίδιο αριθμό περασμάτων στο άλλο. Συνεχίστε εμπρός και πίσω μέχρι να γίνουν αιχμηρές και οι δύο κοπτικές άκρες. Εφαρμόστε ξανά δείκτη όπως χρειάζεται.

Ακόνισμα με γωνιακό μύλο.
Για πιο γρήγορα αποτελέσματα – ειδικά αν η λεπίδα σας είναι τόσο θαμπή όσο η δική μου – είναι δύσκολο να νικήσετε έναν γωνιακό μύλο. Εργαστείτε από αριστερά προς τα δεξιά.

Με έναν γωνιακό μύλο, μου αρέσει να χρησιμοποιώ τη δεξιά πλευρά του δίσκου λείανσης (την πλευρά που έρχεται προς το μέρος μου), επειδή υπάρχει λιγότερη πιθανότητα να πιάσει τη λεπίδα. Αλλά μπορεί να είμαι προκατειλημμένος από το αριστερό μου χέρι. Κάντε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η λεπίδα είναι σφιγμένη σφιχτά, φοράτε προστατευτικά για τα μάτια και να είστε προσεκτικοί.

Burr – Ψυχρός, Σκληρός, Αιχμηρός Χάλυβας

Αφαίρεση γρεζιών λεπίδας χλοοκοπτικού.
Αφαίρεση γρεζιών. Σπρώχνω τη λίμα μακριά από τον εαυτό μου και δουλεύω προς την άκρη της λεπίδας (δεξιά προς τα αριστερά). Προσέξτε αυτή την αιχμηρή άκρη!

Καθώς δημιουργείτε τη νέα αιχμή, είναι συχνά καλύτερο να χειρίζεστε ιδιαίτερα δυσάρεστα χτυπήματα απλώς αποκλίνοντας λίγο από τη γραμμή. Μια αιχμηρή, κυματιστή άκρη νικάει μια αμβλεία, ευθεία άκρη όλη την ημέρα. Διατηρήστε τα αρχικά περιγράμματα όσο καλύτερα μπορείτε, ναι. αλλά μην σπαταλάτε τη μισή λεπίδα κυνηγώντας την τέλεια άκρη. Και να θυμάστε, εάν αφαιρέσετε πολύ υλικό από τη μία άκρη της λεπίδας, πρέπει να κάνετε το ίδιο και στην άλλη.

Επίσης, οι προσπάθειές σας για ακόνισμα μπορεί να σηκώσουν ένα γρέζι στην πίσω πλευρά της λεπίδας. Αφαιρέστε το με ένα γρήγορο πέρασμα του γωνιακού μύλου ή με μια επίπεδη λίμα με σχεδόν επίπεδη γωνία στο πίσω μέρος της λεπίδας. Ένα γρήγορο ξεσκάρισμα μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διατηρώντας τη λεπίδα του χορτοκοπτικού σας σε ισορροπία

Κώνος εξισορρόπησης.
Μια εξισορρόπηση κώνος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ελέγξετε την ισορροπία της λεπίδας σας.

Πριν εγκαταστήσετε ξανά τη νέα ακονισμένη λεπίδα, βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά καλά ισορροπημένη. Μια λεπίδα εκτός ισορροπίας θα προκαλέσει υπερβολικούς κραδασμούς και μπορεί να κάνει τα χέρια σας να αισθάνονται μουδιασμένα και ελαστικά. Υποβάλλει επίσης το χλοοκοπτικό σας σε άσκοπη φθορά. Και αν είναι αρκετά κακό, μπορεί να δονήσει μπουλόνια και άλλα μέρη χαλαρά. Αξίζει λοιπόν να το ελέγξετε.

Έλεγχος για σωστή ισορροπία.
Υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών σχημάτων κεντρικής οπής λεπίδας, συμπεριλαμβανομένων στρογγυλών, διαφόρων αστεριών και ό,τι κι αν είναι αυτό. Αυτά που δεν είναι στρογγυλά μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να τοποθετηθούν σε έναν κώνο ισορροπίας. Αλλά είναι εφικτό (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε μια ροδέλα ή έναν προσαρμογέα λεπίδας).

Εφόσον έχετε αφαιρέσει περίπου την ίδια ποσότητα υλικού και από τις δύο κοπτικές άκρες της λεπίδας του χλοοκοπτικού, μάλλον είστε έτοιμοι. Αλλά αν η μία πλευρά είναι λίγο πιο βαριά, κάντε πολλά περάσματα πάνω από την αιχμή αυτής της πλευράς και ελέγξτε ξανά. Συνεχίστε μέχρι η λεπίδα να καθίσει στο ίδιο επίπεδο στον κώνο εξισορρόπησης.

"Του φτωχού" δοκιμή ισορροπίας.
Οι λεπίδες με μια στρογγυλή ή „αυτό το στυλ“ κεντρική τρύπα μπορούν να ελεγχθούν ισορροπίας με έναν λεπτό, στρογγυλό άξονα κατσαβιδιού.

Επανεγκαταστήστε το The Blade

Κοφτερή λεπίδα = καλύτερα κοψίματα.
Μια φρέσκια ακονισμένη λεπίδα θα κόψει πιο γρήγορα και θα δώσει καλύτερα αποτελέσματα.

Τοποθετήστε ξανά τη λεπίδα με τα φτερά και τις λοξοτμήσεις της στραμμένες «προς τα πάνω», προς την κάτω πλευρά του χλοοκοπτικού και μακριά από το έδαφος. Οι κοπτικές ακμές πρέπει να οδηγούν καθώς η λεπίδα περιστρέφεται (αριστερόστροφα, όταν την βλέπετε από κάτω). Τέλος, αφαιρέστε το ξύλινο μπλοκ, τοποθετήστε το χλοοκοπτικό σε όρθια θέση και, για τα χλοοκοπτικά αερίου, επανασυνδέστε το καλώδιο του μπουζί. Τώρα ξαναγεμίστε το αέριο και κόψτε λίγο γρασίδι!

Τακτικός έλεγχος λαδιών.
Αν έχετε χλοοκοπτικό υγραερίου, μην ξεχάσετε να ελέγχετε το λάδι (το οποίο θα πρέπει να κάνετε περιοδικά ούτως ή άλλως).

Εάν πρέπει να κουνήσετε το χλοοκοπτικό μπρος-πίσω μέσα από πιο πυκνό γρασίδι. εάν πρέπει να πιέσετε το χλοοκοπτικό πιο αργά για να έχετε τα ίδια αποτελέσματα, ή εάν το γρασίδι σας αποκτήσει καφέ άκρα μία ή δύο μέρες μετά το κούρεμα, μάλλον ήρθε η ώρα να ακονίσετε τη λεπίδα του χλοοκοπτικού σας. Δεδομένου του πόσο εύκολο είναι, δεν υπάρχει λόγος να το αναβάλλω όσο το έκανα ή να σπαταλάμε χρήματα αγοράζοντας ένα καινούργιο κάθε φορά που γίνεται βαρετό.

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar